piątek, 26 lutego 2016

Bezglutenowy CHRUPKI CHLEBEK JAGLANY

Moja "faza" na wypieki na razie przygasła...
Ale myślę, że niebawem powróci:)
Tymczasem na dysku zalega ostatni- już w sumie dawno zjedzony chlebek- tym razem w wersji chrupkiej.
Przepis pochodzi STĄD:)
Strasznie się cieszę, że go znalazłam, bo uwielbiam kaszę jaglaną i chrupkie pieczywo- ale nie sądziłam, że mogę je upiec w czynnej obecności jaglanki właśnie:)
Po prostu spróbuj:)

50 g suchej kaszy jaglanej
100 g mąki jaglanej
50 g słonecznika
25 g sezamu
25 g siemienia lnianego
ok 100 ml wody
1/2 łyżeczki soli


Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować i ostudzić.
Wymieszać z pozostałymi składnikami. 
Odstawić na 10-20 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Gotową papkę wyłożyć na papier do pieczenia, równo rozsmarować (grubość ok 0,5 cm).
Piec 50-60 min w 180 stopniach.
W trakcie pieczenia kilka razy otworzyć piekarnik aby para się wydostała.
Jeszcze ciepłe pokroić na kromki.


 "tylko dla mnie:)"





Pierwszy raz taki chrupki chlebek, zwany KNEKKEBRØD piekłam TUTAJ
Tego skandynawskim nazwać raczej nie można, bo kaszy jaglanej w zwykłym spożywczaku nie uraczysz więc tradycyjna wersja na pewno nie jest pieczona z jaglanką.
Ale Polacy lubią eksperymentować:)
Korci mnie aby wypróbować pieczenie- a raczej suszenie w niskich temperaturach 60-80 stopni- tak robiłam przy TYCH batonikach i wyszły rewelacyjne!
A czemu tak? 
Ziarenka uwielbiam i nie chcę ich prażyć w prawie 200 stopniach, zabijając wszystko co w nich najcenniejsze.
Ale to temat na inny dzień.
Dzisiaj spisuj przepis, gromadź składniki i bierz się za robienie chrupkiego pieczywka!



Ps Nigdy jeszcze nie udało mi się zrobić z takiego chlebka normalnej kanapki.
Serek? Wędlinka? Sałata?
Te chrupiące tekturki są tak pyszne, że szkoda sobie psuć smak dodatkami:)
Na prawdę polecam!
To świetna alternatywa dla normalnego chleba i dużo łatwiejsza w wykonaniu bo nie musimy wyrabiać ciasta:)

Pozdrawiam:)
Klem, klem:)

17 komentarzy:

  1. Na pewno smakował cudnie, po składnikach widzę, że to moje smaki :)
    Ja także bardzo lubię jeść dobry chleb sam, a dodatki oddzielnie, a często nawet jak zrobię kanapkę, to jem ją warstwami ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha a myślałam, że tylko ja jestem taka dziwna, że zjadam wszystko z kanapki a na koniec zostawiam sam chleb:)

      Usuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam takich chrupkich chlebków :O wyglądają świetnie :D też wolę taki tekturki bez dodatków :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym sobie zjadła taki smakowity chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz mnie coraz bardziej tym własnoręcznym wyrobem pieczywa :) Chleb jem często, więc fajnie by było spróbować czegoś, zrobionego przez siebie i zdrowego. Myślę, że jak tylko będę miała nieco więcej czasu, to skuszę się na chlebek z poprzedniego przepisu, ponieważ wyglądał on obłędnie :) Z kolei te chrupkie kromeczki... Mmm, byłoby bardzo miło przekąsić je na uczelni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spróbuj- na prawdę będziesz zachwycona i nie wiem czy sięgniesz znowu po kupny chleb

      Usuń
  5. Wygląda apetycznie i prosto w wykonaniu. Dwa razy piekłam chleb, modyfikując przepis Jagi, może więc skuszę się także na Twój.
    Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja od przepisu Jagi rozpoczęłam właśnie moją przygodę z pieczeniem! Także wszystkie moje chleby to tylko jej zasługa:)

      Usuń
  6. Ale fajnie Ci to wyszło.. wygląda jak sezamek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też miałam takie skojarzenie- pewnie gdybym polała miodem to tak też by smakował:)

      Usuń
  7. Nie sądziłam, że można upiec samemu chrupkie pieczywo :O
    /foxydiet.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, że można i to nawet prościej niż zwykły chleb:)

      Usuń
  8. Świetny przepis :) Wydaje mi się taki prosty, ale zarazem efektowny. Uwielbiam wszystkie te składniki, ale czy mogę czymś zastąpić mąkę jaglaną ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam z inną mąką- ale trzeba poeksperymentować:) ja bym dała mąkę z ciecierzycy albo orkiszową ale nie daję głowy za efekt końcowy. Mąkę jaglaną mam zamiar produkować sama- należy kaszę opłukać, dobrze osuszyć, zmielić i gotowe:)

      Usuń
    2. Ok. Dzięki za odpowiedź :)

      Usuń
  9. Wygląda apetycznie :D a jest taki prosty!

    OdpowiedzUsuń
  10. Kopiuj wklej z innego bloga. :D

    OdpowiedzUsuń